Merkezi Kripto Para Borsaları Siber Saldırılardan 11 Milyar Dolar Çaldı
2008 yılından bu yana ekonomi, finans ve iş dünyasının gündeminden çıkmayan kripto para birimleri, geçtiğimiz yıllarda da suiistimaller ve saldırılar yaşadı. Blockchain güvenlik firması SlowMist tarafından yürütülen bir araştırma, merkezi kripto para birimi borsalarının 2012’den bu yana siber hatalardan 11 milyar dolar çaldığını ortaya koydu.
Söz konusu raporda 2012-2023 yılları arasında gerçekleşen hırsızlık süreçlerine değinildi. Buna göre kripto sektörünün 2012 yılından bu yana hırsızlıktan kaynaklanan toplam kaybının 30 milyar dolar olduğu açıklandı. Kaydedilen 118 saldırının en büyüğü, 2021’de meydana gelen ve yaklaşık 5 milyar doların çalındığı iki saldırı oldu. Öte yandan, toplam kaybın yüzde 30’u merkezi borsalardan kaynaklandı.
Kripto para birimleri, 2008 yılında Bitcoin ile başlayan yolculuklarında yatırım araçlarını demokratikleştirerek herkesin finansal geleceği için birikim yapmasını sağladı. Küçük yatırımcılara birikimlerini değerlendirebilecekleri araçlar sunan ve yıllar içinde çok hızlı bir şekilde genişleyen kripto ekosisteminde, güvenliği ve etik ilkeleri garanti eden merkezi borsalar bile hem güvenlik açıkları hem de kötüye kullanım nedeniyle değerli kayıplara neden oldu. Dünyanın merkezi olmayan bir geleceğe geçişine odaklanan küresel ağ UNIDEF, bu konuda harekete geçti ve bir girişim başlattı.
GHADER: ETİK BİR KRİPTO ENDÜSTRİSİNİ SAVUNUYORUZ
Konuyla ilgili değerlendirmelerini paylaşan UNIDEF Global CEO’su Azim Ghader, “Herkesin finansal durumu, kimliği ve verileri üzerinde tam kontrole sahip olduğu merkezi olmayan bir geleceğe dünyanın geçişini hızlandırma misyonuyla çalışarak etik bir kripto endüstrisini savunuyoruz. etik olmayan ve hiçe sayılan kripto şirketlerinden etkilenenler, biz de sorumluluk olarak desteklemeyi taahhüt ediyoruz” dedi.
Azim Ghader, sadece siber saldırıların değil, kötüye kullanımların da kripto kayıplarının değerli bir parçasını oluşturduğuna dikkat çekti. Kayıplara yol açabilir” dedi.
İFLAS DALGASI SON YILINI DOLDURDU
Borç verenler, borsalar, girişim fonları gibi sektörün farklı alanlarına odaklanan Genesis Global, Core Scientific, Blockfi, FTX, Celsius Network, Voyager Digital, Three Arrows Capital gibi kurumsal şirketler, sondan beri ileri geri iflas başvurusunda bulundu. geçen yılın Son iflas başvuruları ışığında kayıp ve kayıp yaşayan kripto yatırımcılarına destek için bir girişim başlattıklarını kaydeden Ghader, “Merkezi bir kripto para borsası hiçbir açıklama yapmadan hesabımı devre dışı bıraktı. 50 milyon doları aşan varlıklarım, 300 bin dolar seviyesine kadar düştü.Özellikle 2017’de.Bu tür deneyimler yaşayan yatırımcıların varlıklarının geri kazanılması ve ilgili kripto para borsalarına dava açılması sürecine o tarihten bu yana destek veriyoruz.Soruşturma yürütüyor, dedi.
Merkezi borsaların hareketlerinden, kötü yönetim stratejilerinden ve güvenlik sorunlarından kaynaklanan kayıplar yaşayan kripto varlık yatırımcılarının bir araya gelip destek olması gerektiğini savunan Azim Ghader, değerlendirmelerini şu ifadelerle tamamladı:
“Merkezi olmayan varlıkların ve kripto paranın, kontrolün bireylerde olduğu yeni bir yaklaşımla finansal sistemi ve interneti yeniden tanımlayacağına inanıyoruz. Merkezi olmayan bir geleceğe katkı sağlayan projeleri ve yeni nesil teknolojiler geliştiren girişimcileri destekleyen UNIDEF olarak bu girişimi önemsiyoruz.” adil ve etik kripto para birimi endüstrisi için değerli bir adım.Bunu görüyoruz ve bu tür durumlardan etkilenenleri başlattığımız harekete katılmaya ve geliştirmeye davet ediyoruz.”