Venüs’ün Güneş’e bakan tarafında atomik oksijen keşfedildi
Alman Havacılık ve Uzay Merkezi (DLR), Venüs’ün Güneş’e bakan tarafındaki atmosferdeki zehirli bulutların üzerinde atomik oksijenin bulunduğunu keşfetti.
ABC News’in haberine göre DLR’de çalışan bilim insanları, yaptıkları araştırmada Venüs atmosferinin gece tarafında daha önce tespit edilen oksijen varlığına ek olarak, reaktif oksijen türlerinden biri olan atomik oksijenin de bulunduğunu belirledi. Güneşe bakan gezegen.
Venüs’ün Dünya’ya benzer özelliklere sahip olduğu, kütlesinin Dünya’ya yakın olduğu, atmosferinin birden fazla karbondioksitten oluşması ve bulutlarla kaplı olması nedeniyle gezegenin ağır sera etkisi altında olduğu kaydedildi.
Sülfürik asitten dolayı sarı görünen hava altında Venüs’ün yüzeyinde koşulların çok daha zor olduğu, sıcaklığın kurşunu eritebilecek seviyelere ulaştığı ancak gökyüzündeki bulutların bazı katmanlarının sıcak olduğu ve ortalama sıcaklığın da arttığı belirtildi. bu bölgelerde sıcaklık 30 derece civarındaydı.
Araştırmacılar Venüs’ün atmosferi hakkında bilgi edinmek için araştırmalar yürütüyor.
Bilim insanları, gezegenin geçmişini ve yaşadığı zorlu koşulları belirlemek için Venüs’ün atmosferini gözlemliyor ve araştırıyor.
Berlin Humboldt Üniversitesi’nden Profesör. Heinz-Wilhelm Hübers liderliğindeki Dr. DLR bilim insanları, Venüs’ün Güneş’e bakan tarafının atmosferinde ilk kez bir tür reaktif oksijen olan atomik oksijeni tespit etti.
Dünya atmosferinin üst katmanlarında yoğun olarak bulunan atomik oksijen, solunan moleküler oksijenin aksine çok hızlı reaksiyona girebilir ve güç istikrarı ve gezegenin soğutulması için çok önemli bir bileşendir. Bu tür oksijen, ışık ozon veya nitrojen dioksit gibi molekülleri parçaladığında açığa çıkar.
Araştırmacılar, keşfedilen atomik oksijenin Venüs’ün bir zamanlar nemli, sıcak ve yaşanabilir olabileceğini gösterdiğini vurguladı.
Araştırma, Boeing 747SP uçağına monte edilen SOFIA Gözlemevi kullanılarak gerçekleştirildi.
2021 yılında Hübers liderliğindeki bilim adamları, değiştirilmiş Boeing 747SP tipi bir uçağa monte edilmiş 2,5 metre çapında bir teleskoptan oluşan, artık kullanılmayan Kızılötesi Astronomi için Stratosferik Gözlemevi’ni (SOFIA) kullanarak Dünya atmosferinin üst katmanlarında atomik oksijenin varlığını keşfettiler. .
Araştırmalarını Venüs’e de yönlendiren Hübers ve ekibi, uçuşları sırasında atmosferin 17 bölgesinde, gezegenin gece kısmında 9, gündüz kısmında 7 ve aradaki bölgede 1 olmak üzere atomik oksijen tespit etti.
Araştırmacılar, özellikle atomik oksijenin en bol olduğu Venüs yüzeyinin 90 ila 120 kilometre yukarısında atmosferin nasıl hareket ettiğini ve değiştiğini belirledi.
Öte yandan araştırmada yer almayan California Riverside Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Stephen Kane yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Venüs’ün hala anlamaya çalıştığımız farklı özelliklerinden biri de yüzeyinde sıvı su olup olmadığıdır. Venüs’te su olsaydı ısınmaya başladığında buharlaşırdı. ayağa kalktı ve günümüzün kontrolden çıkmış sera durumuna girdi. Araştırmada tespit edilen bu oksijen artık mevcut.” “Atmosferde kalan önceden var olan yüzey suyunun önemli bir bileşeni olabilir.” söz konusu.
Keşfin Venüs’ün bugün görülenden bambaşka bir resmini oluşturmaya başladığını kaydeden Kane, Venüs’ün milyarlarca yıl önce yaşanabilir bir gezegen olabileceğine dikkat çekti.
Araştırma Nature Communications dergisinde yayınlandı.